Kategorier

Objektramar och UniBOX
Objektramar, distansram, vitrinramar

Objektramar och UniBOX – så kan du enkelt rama in objekt

Platt som en flundra, jo tjena! Man kan rama in mycket mer än bara ett enkelt pappersblad. Det bevisar objektramen. Genom denna ram öppnar sig en ny dimension av inramning, som vi utforskar i följande text..

Unibox! Har du aldrig hört talas om den? Då är det högsta tid, för detta objekt hör garanterat till en av de sakerna som man aldrig visste att man behövde. Uniboxen är en multitalang och en väldigt speciell uppgradering jämfört med dina vanliga ramar. Vad som gör denna box speciell och hur man använder den, får du veta här.

Varför en 3D-ram?

Vanligtvis ramar man in bilder som förtjänar extra uppmärksamhet. Det kan vara konstverk eller enkla familjefoton, som visar sammanhörighet. Men finns det inte många fler saker, som kan väcka sentimentala minnen? Viktiga och symboliska objekt, som står för något alldeles speciellt? Ja! Och just dessa förtjänar en speciell inramning. T.ex. ett barns första strumpor eller en baseball med signaturer. Även ett speciellt mynt från en resa eller kanske en vacker snäcka från en drömsemester eller bröllopsresan? Det finns så mycket som man kan rama in och med hjälp av en objektram är nästan allting möjligt.

3D-ramen kan tolkas annorlunda än objektramen. 3D är ju århundradets stickord. 3D-bio, 3D-TV och även datorer med 3D-display är den nya trenden. Även 3D-ramen är den nya trend-ramen. Dock skiljer sig dessa ramar från de ovan nämnda exemplen.

3D-ram är i detta fall ett vanligt namn för 3D-kollageramen. Det speciella med denna chica ram är att olika bilder inte arrangeras på samma nivå, utan rumsligt bakom och framför varandra. På detta sätt skapas en fantastisk 3D-effekt, som skapar en enastående bildverkan, framför allt vid presentation av foton.

Med en 3D-ram öppnar sig helt nya möjligheter för bildpresentation. I en ram integreras många små fotoramar. På detta sätt kan du rama in foton av familj, vänner eller kollegor på ett orginellt sätt i endast en ram. Av denna anledning kallar man den 3D-kollageram, eftersom de i 3D-ramen placerade fotona påminner om ett stort, rumsligt verkande kollage.

Hur fungerar en objektram?

Objektramen fungerar precis som en vanlig ram, med skillnaden att den har ett större avstånd mellan bakstycket och den främre skivan. Därför kallas objektramar också för distansramar. Ramens djup skapar stort spelrum, så att ramens innehåll kan väljas fritt och även breda saker får plats.

Distansram

Vad är en Unibox?

Strängt taget är Uniboxen egentligen inte en box. Den ser snarare ut som en bård, för den har varken en baksida eller framsida. Uniboxen är nämligen tänkt till att förvandla en ram till en box, alltså en låda. En sorts monter för hemmet – men mycket intressantare! När man alltså har fått nog av standardiserade, platta ramar för väggen, kan man skapa pepp i vardagsrummet med en Unibox. Med detta tillägg kan man personalisera en ram som aldrig förr, här finner objekt med upp till 5 cm djup en plats. Endast din kreativitet sätter gränserna! Snäckor från semestern, ditt barns första skor, en artists ursprungliga jonglerbollar eller ett speciellt baseballträ – allt är tillåtet. Inramning var aldrig så speciell och individuell som med denna ”add-on”.

Hur använder man en Unibox?

En Unibox är en tilläggsbyggsats, som kan förvandla en vanlig träram till en 5 cm djup objektram. Om man har en träram hemma som upplevs som för rejäl eller som man tröttnat på så kan en Unibox ge denna ram ett nytt liv – som objektram.

En Unibox fixeras enkelt på träramen med hjälp av medlevererade monteringsvinklar och skruvar. Sen kan ramen användas som en vanlig ram, men skillnaden är att nu även tredimensionala objekt får plats i ramen. Det skapar spelrum för att pröva många olika kreativa möjligheter för ramens gestaltning.

Unibox som distansram för din träram

Skapande idéer för distansramen

Distansramen tar inramningen till en helt ny nivå. Speciellt attraktiv blir innehållet, när man ramar in ett foto och smyckar detta med de passande accessoarerna. Så kan t.ex. ett babyfoto med de tillhörande strumporna ramas in, eller en bröllopsbild med strumpebandet från denna speciella dag. Som present skapar distansramen kreativa möjligheter som får kollegor att häpna. Utifrån bransch kan man rama in typiska objekt eller skapa ett helt personligt arrangemang. Som en hammare för en snickare eller en taktpinne för en dirigent. Här är möjligheterna obgränsade.

Rama in flera foton

Föreställ dig att du vill rama in flera foton. Vanliga ramar erbjuder dig olika lösningar: du kan t.ex. välja en galleriram. Dessa chica fotoramar gör det möjligt att rama in flera foton på en gång. Dock är alla bilder arrangerade på en rumslig nivå, och du kan bara skapa variation genom olika urskärningar. En annan möjlighet är att kombinera flera olika fotoramar med varandra. Ett arrangemang av olika fotoramar som man har skapat själv är något speciellt. Men även här skapar du inga rumsliga djup.

Vitrinramar

Vitrinramar är slutligen ännu en benämning för djupa objektramar med en distanslist. Med en vitrinram kan du alltså rama in tredimensionella saker, men även när du ramar in en platt bild kan du skapa en rumslig djupverkan. När du exempelvis monterar en bild på bakstycket med hjälp av ett distansobjekt (t.ex. en 5 mm Foamboard), svävar bilden i ramen och kastar en diskret skugga. Även en passepartout mellan skiva och distanslist kan skapa en intressant ”sceneffekt”, som skapar en optisk djupverkan i kombination med en svävande bild.

Ramen ”Nouvelle” med distanslist

Träram med distanslist från Müller-ramar

Objektram med Unibox och träram ”Burgund” från Mira

Barnskor

Inramad T-Shirt

Unibox som distansram

Med den praktiska Uniboxen kan en vanlig ram enkelt förvandlas till en objektram.

Ramens utformning

Tillsammans med ramen levereras en passepartout i kartong med en svart och en vit sida. Denna kan användas som bakgrund i djupet och klär den inre baksidan. Naturligtvis kan även en bild sättas in, så att djupverkan får en positiv inverkan på det totala intrycket. En speciell effekt nås när en vanlig passepartout sätts in direkt bakom glasskivan. Så hamnar det inramade objektet i ett ännu starkare fokus. Vid utformningen finns det inga regler, allt är tillåtet. Oavsett om du rmar in en speciell sak eller en tematisk matta av minnesobjekt och symboler. Oberoende av hur du använder din Unibox, den är defintivt en blickfångare i vardagsrummet!

Relaterade artiklar