Kategorier

Skapa en egen mosstavla – material, skötsel och dekoration

Inledning: inramning av mosstavlor

Frodig grönska och naturliga material – med en egengjord mosstavla tar du med naturen hem. Dessutom är de riktig trendiga och återfinns i allt fler bostäder och kontorslokaler. Ett stort plus är att de organiska elementen har en positiv effekt på humöret och bidrar till att avlägsna stress.

Här får du reda på hur du enkelt skapar egna mosstavlor, vilket material som behövs och hur du sköter om en mosstavla på bästa sätt.

Hitta en passande träram här!

Vad är en mosstavla?

En mosstavla är en växttavla med naturlig mossa eller konstgjord mossa som arrangeras i en tavelram – antingen för sig själv eller tillsammans med andra växter. Mosstavlor kan designas i olika former, storlekar och varianter vilket ger många olika dekorationsmöjligheter.

Mossa är ett organiskt material från naturen vilket gör varje konstverk till ett grönt och skönt inslag i hemmet. Det går att göra otroligt mycket med mossa. Från jämna ytor med en sorts mossa till konstnärliga arrangemang som ser ut som marken i skogen med till exempel mossa, blommor, gräs och kvistar.

Mossa är ett lättskött naturmaterial som inte bara är snyggt utan dessutom bidrar till ett behagligt inomhusklimat.

Fördelar med mossa

Mosstavlor har en positiv effekt på vårt humör och skapar en rofylld atmosfär. Mossa är en naturlig ljuddämpare och kan därför förbättra inomhusklimatet både hemma och på kontor. Dessa levande tavlor har till och med en lätt isolerande effekt. På kalla dagar slipper mindre varm luft ut och på varma dagar ger avdunstningen en behagligt kylande effekt.

Så sköter du en mosstavla på rätt sätt

Mosstavlor består av konserverad mossa vilket innebär att de är väldigt lättskötta och håller sig gröna och fina. De behöver varken vatten eller ljus vilket gör dem perfekta för att få in ett grönt och levande inslag i mörka rum som inte har mycket naturligt ljus.

Vilken mossa ska man använda för mosstavlor?

Mosstavlor kan skapas av konstgjord mossa eller av naturliga mossor och lavar – till exempel plattmossa och bollmossa. Principiellt bör du konservera färsk mossa innan du gör tavlor av den för att bevara dess färg och konsistens.

  • Islandslav är ett utmärkt material att skapa egna mosstavlor med. Den har en generös form som enkelt täcker även större ytor och dessutom håller den färgen bra.
  • Bollmossa har – vilket hörs på namnet – en rund form. Den växer i hela Europa och trivs allra bäst i blandskogar. Dess dekorativa form gör att den passar utmärkt för mosstavlor.

Tips från AllaRamar.se: I regel kan du plocka små mängder mossa och lavar för privat bruk i skogen om du har markägarens tillstånd – det gäller dock inte i naturreservat och andra skyddade områden. Vissa mossor och lavar är fridlysta och får inte plockas alls, till exempel barkkvastmossa, käppkrokmossa och varglav. För att vara på den säkra sidan kan du vända dig till en trädgårdshandel där du ofta kan köpa mossa för en billig peng.

Konservera mossan för en tavla som håller

För att naturlig mossa ska kunna användas i en tavla måste den först konserveras. Det finns många nätbutiker som säljer färdigkonserverad mossa. Du kan också själv konservera den med en blandning av glycerin och alkohol.

Då ska du först börja med att rengöra mossan från skogsrester som barr. Sedan blandar du två delar glycerin med en del denaturerad alkohol. Låt mossan ligga i blandningen i cirka 15 minuter. Avslutningsvis baddar du varsamt av mossan och låter den ligga på tork i rumstemperatur i ett par dagar.

Tips: Du kan köpa glycerin och denaturerad sprit på de flesta apotek.

Skapa en egen mosstavla – så gör du

Med ett par enkla steg kan du skapa en egen mosstavla – oavsett om du har gröna fingrar eller inte. Du behöver:

  • en tavelram
  • konserverad mossa
  • mosslim eller limpistol
  • eventuellt ormbunkar, små kvistar eller konstgjorda växter att dekorera med
  • skyddshandskar.

Förbered ramen

Börja med att ta loss glaset ur ramen. Rengör sedan skivan som du ska limma fast mossan på med en mjuk trasa och montera ihop ramen och bakstycket igen. Obs! Mossan ska bara limmas på skivan.

Arrangera mossan konstnärligt

Låt fantasin och kreativiteten flöda! Satsa på det du tycker bäst om – oavsett om det är en homogen tavla i en enda grön nyans eller ett spräckligt arrangemang av olika mossarter.

Om du arbetar med flera olika sorters mossa eller andra material som ormbunkar och kvistar är det klokt att arrangera mossan innan du limmar fast den. Då kan du se hur det färdiga resultat blir och göra eventuella justeringar.

Tips från AllaRamar.se: Plattmossa i kombination med bollmossa skapar omväxling och intressanta mönster.

Limma fast mossan

När du är nöjd med arrangemanget kan du limma fast mossan med mosslim eller limpistol. Applicera limmet direkt på mossan eller på underlaget och tryck försiktigt fast mossan. Limma helst fast mossbitarna mycket nära varandra så att det inte blir några hål mellan dem.

När mosstavlan är färdiglimmad kan du hänga upp den på väggen med ett vägghänge eller galleriskena – beroende på tavlans storlek och vikt. Du hittar mer information om hur du hänger upp ramar på rätt sätt i vår guide.

Välj rätt ram för mosstavlor

Ramar är ett perfekt underlag att skapa mossbilder på. Du kan välja storlek, material och stil efter egen smak. Stora, runda ramar är perfekta för att framhäva en vägg medan mindre ramar enkelt smälter in i prylfyllda rum.

För en harmonisk helhet rekommenderar vi en träram av hög kvalitet, till exempel i bok, furu eller ek. Vill du hellre skapa skarpa kontraster kan du välja en aluminiumram i silver, svart eller vitt. Hos AllaRamar.se hittar du ett brett utbud av ramar för din DIY-mosstavla.

Utforska aluminiumramar

Visa upp din mosstavla i en träram

Inred ditt hem med en mosstavla

Det finns många olika kreativa användningar för din färdiga mosstavla. Du kan till exempel låta den dra all uppmärksamhet till sig på väggen eller ställa ut den på ett staffli. Mosstavlor gör ett särskilt harmoniskt intryck med naturinspirerade väggfärger och stora krukväxter som till exempel fredskallor.

Du kan också hänga upp flera mosstavlor i samma rum för att skapa enhetlighet och en rofylld atmosfär. En kombination av små, medelstora och stora mosstavlor skapar en häftig effekt på väggen. Mindre format blir också snygga om de får luta mot väggen på byråer och hyllor eller varför inte direkt på golvet.

Mosstavlors skötsel och hållbarhet

Det är enkelt att sköta mosstavlor eftersom de vaken behöver vattnas, klippas eller gödslas. Konserveringen gör att de håller länge och behåller sina vackra färger. Allt du behöver göra är att regelbundet damma av tavlan med en dammvippa eller en mjuk pensel.

Vanliga frågor om mosstavlor

Hur länge håller mosstavlor?

Mosstavlor tillverkas av konserverad mossa. Därför vissnar de inte och är väldigt lättskötta.

Vilken ram passar för mosstavlor?

Mosstavlor passar i alla ramar oavsett form, färg och material. I stora, runda ramar blir de en snygg detalj medan mindre ramar enkelt smälter in med den befintliga inredningen.

Kan mosstavlor börja mögla?

Mossan som används i mosstavlor är konserverad vilket betyder att den inte möglar. Konserveringsprocessen gör att mossan håller i evighet och behöver varken vattnas, klippas eller gödslas.

Relaterade artiklar