Kategorier

Ramen för ditt pussel
En perfekt lösning för att hänga upp pussel

Att pussla är en av världens härligaste hobbyer. Ett stort urval av motiv och de delvis komplicerade kombinationerna får stor och liten att svettas och förundras. När pusslet är färdigt står man ofta inför frågan: och nu? Barnpussel med få delar hamnar snabbt och utan tvekan i lådan. Handlar det sig dock om ett stort motiv som man har lagt ner sin själ i, då tänker man ofta till en eller två gånger innan man tar isär pusslet och låter det försvinna ner i förpackningen. Men, varför ska man egentligen ta isär något som man har investerat så mycket energi i?

En ram för pussel kan råda bot på probemet. Ta reda på vad som gör denna ram så lämpad för pussel och vilka oanade möjligheter som väntar dig.

En kort historia om pusslet

Denna hobby har vi en ung koppargravör från England att tacka för. John Spilsbury uppfann detta spel för att förenkla inlärningen av geografiska gränser. Han klistrade en världskarta på trä och sågade längs landsgränserna – och så skapades det första pusslet som t.o.m. användes för undervisning i geografi. Det var naturligtvis några år sedan – år 1767 för att vara exakt. Idag har pusslet blivit en av de mest populära fritidsaktiviteterna och det finns svårighetsgrader för alla åldrar och motiv för alla smaker. Det organiseras t.o.m. tävlingar för att bestämma vem av deltagarna som kan lägga en motiv på kortast tid.

Pusselramen – pusslets bästa vän

Användningen

Det bästa med pusselramen är att pusslet enkelt kan ramas in – och nämligen framifrån! Pusselramen måste nämligen inte vändas vid inramningen, som en vanlig ram. Akrylglaset läggs enkelt uppifrån på pusslet och listerna, som sluter ramen, sätts in från sidan och fixeras med hörnförbindningar. Genom alla beståndsdelar skapas en fast förbindning – helt utan lim och utan risk att pusslet faller isär under inramningen.

Om du senare bestämmer dig för att lägga ett annat pussel, kan ramen snabbt byggas isär och direkt är den redo för ett nytt pusselmotiv.

Pusselramen erbjuds i flera vanliga standardstorlekar för pussel och finns att få i flera olika färger. Då pussel ofta har ovanliga yttre mått måste du vid en vanlig ram välja en dyr och individuell måttbeställning. Men det gäller inte för en pusselram!

Underlägg för pussel

Baksidan

För en passionerad pusslare är ett bra underlägg för pusslet absolut nödvändigt. Lagom motstånd måste vara där, för att pusselbitarn lätt ska kunna läggas mot varandra. Självklart har ett bord eller ett parkettgolv denna förutsättning. Dock blir det svårt att transportera hela pusslet.

Framför allt vid stora pussel är de viktigt att fråga sig själv innan, om man vill barrikardera golvet eller bordet så länge man behöver för att lägga klart pusslet. Då är det praktiskt, att man kan använda pusselramens baksida som underlägg. Fyra jämna stödpunkter förhindrar att baksidan vacklar och gör att den lämpar sig perfekt som pusselyta. Baksidan har även upphängningshakar. Dessutom kan man orientera sig efter baksidans kanter för att lägga pusslets yttre bitar.

Det bästa är att pusslet, tack vare underlägget, är barnslig lätt att transportera och kan läggas på en annan plats när man inte vill pussla. Om du väljer att ta en längre paus kann en okrossbar och lätt konstglasskiva läggas över pusslet som skydd.

Akrylglaset

En vanlig ram lämpar sig inte nödvändigtvis för ett pussel, eftersom ett pussel är betydligt tjockare än ett enkelt papper. Därför är pusselramen anpassad efter en typiska pusseltjockleken och kan så hålla pusslet säkert mellan baksida och konstglas. Dessutom har vi ju redan nämnt, att du inte behöver vända på pusslet och riskera att pusselbitar faller ut för att rama in det, vilket vore fallet hos de flesta ramar.

Akrylglaset är lätt och okrossbart, därmed lämpar det sig idealt för barnrum och skadas trots sin storlek inte av frekvent hantering.

Pusselramens akrylglas har en glänsande och en matt sida, följaktigen kan det om så önskas användas som antireflexglas i ett soligt rum.

Konstglas har ännu en fördel: det har ett rätt högt UV-skydd och skyddar så pusslet från att blekas vid direkt solinstrålning.

Sätt fast listerna från sidan

Här kan du lära dig hur en pusselram fungerar

 • På baksidan har 4 hållare monterats som ser till att plattan ligger jämt mot underlaget och inte vickar. Därmed är baksidan inte bara ett idealt och skrädarsytt underlägg för ditt pussel. Arbetsplattan är också lätt att greppa och kan lätt transporteras i rummet tillsammans med pusslet..
 • Vid inramningen läggs den okrossbara akrylglasskivan enkelt på det färdiga pusslet. Kanterna är slätslipade, alltså behöver du inte oroa dig för skador.
 • I anslutning skjuts ramen från sidan enkelt över det färdiga pusslet. För att pusselramen ska passa perfekt, måste en extra kontaktläpp på profilen anpassas efter pusslets tjocklek. Med den praktiska hörnförbindningen fixeras listerna på sidan och inramningen av pusslet är avklarad.
Pusselramen

Pusselramen består av plast och finns i 10 färger i följande pusselformat:

 • 200/500 bitar (36x49 cm)
 • 500 bitar (32x47,5 cm)
 • 1000 bitar (49,3x69,3 cm)
 • 1000 bitar (50x70 cm)
 • 1500 bitar (58,8x83,6 cm)
 • 1500 bitar (60x84,1 cm)
 • 2000 bitar (69,2x96,8 cm)
 • 2000 bitar (75x98 cm)
 • Panorama (37,5x98 cm)
 • Family (70x100 cm)

För de större formaten finns även en stabil aluminiumram:

 • 3000 bitar (80x121 cm)
 • 3000 bitar (83,4x117,5 cm)
 • 5000 bitar (101x153 cm)
 • 6000 bitar (1071x157,53 cm)

Instruktion: Så ramar jag in mitt pussel

Som underlag för pusslandet är ramens baksida ideal. Den har 4 hållare, så att plattan ligger stabilt utan att vicka. Underlägget har samma storlek som pusslet och kan utan problem användas för att transportera pusslet. Hållarna skapar dessutom en distans mellan bord och platta. Så kan underlägget enkelt greppas.

 

Ramens baksida fungerar som underlägg vid pusslandet
Vickningsfri och underlägg tack vare hängarna på MDF-baksidan
Säker lagring och transport av pusslet

 

På det färdiga pusslet läggs nu den okrossbara konstglasskivan. Vid normala ramar måste pusslet vändas och läggas in i ramen från baksidan. Denna vanskliga aktion är inte mer nödvändig tack vare den speciella pusselramen. Ramen skjuts bekvämt över pusslet från sidan, för de 4 listerna kopplas ihop med praktiska clips i hörnen. Endast så är det möjligt att säkert rama in det känsliga pusslet utan att klistra. Slutligen skjuts den sista listen in och klickas fast. Färdigt!

 

Okrossbar konstglasskiva
Ramen sätts på från sidan utan att pusslet måste vändas
Montage med bekväma hörnförbindningar

Videon om pusselramar hos YouTube

Titta på videon om pussleramar och övertyga dig själv om produktens förträfflighet!

Relaterade artiklar