Kategorier

Fotoalbum
Fotoalbumet för dina minnen

De foton som vi sätter in i fotoalbum är extra viktiga för oss. De låter oss följa vår egen utveckling i bilder. Därför kan man bli mycket rörd av att bläddra igenom ett fotoalbum och tänka tillbaka på svunna tider med alla deras höjdpunkter och utmaningar. Fotoalbumen har alltså både ett personligt, och ett dokumentariskt värde.

Ett fotoalbum fullt av fina minnen är dessutom en underbar present , som enkelt kan göras till något alldeles speciellt. Har du inga pysselidéer? Fortsätt att läsa och låt dig inspireras av våra förslag. Vi presenterar sex olika varianter så att du kan hitta det fotoalbum som passar bäst för just dig. Det finns olika typer av fotoalbum:

 • fotoalbum där bilderna skjuts in i plastfickor
 • fotoalbum där bilderna limmas fast
 • inbundna fotoalbum med skruvnitar
 • fotoalbum med bokbindning
 • fotoalbum med bokbindning
 • fotoalbum utan skyddspapper (perfekt som scrapbook)
 

Walther Design är ett av de mer kända märkena för fotoalbum. Klicka på knappen för att skapa dig en uppfattning om deras utbud:

Fördelarna med insticksalbum och designidéer

Insticksalbum för Babybilder
Insticksalbum för 300 Foton
Insticksalbum för 400 Fotosn
Insticksalbum för 100 Foton

Das Insticksalbum kommer med plastfickor som fotona skjuts in i. Det betyder att varken lim eller fotohörn behövs. Praktiskt nog kommer de flesta modeller också med fickor för CD-skivor eller andra bildmedier. Det gör att de framkallade fotona och disken som de sparats på kan förvaras tillsammans. Men det finns en nackdel. Plastfickorna har inte alltid rätt storlek för dina foton.

Vanliga format i insticksalbum

Beroende på modell och tillverkare har plastfickorna måtten 10 x 15 cm eller 15 x 20 cm.

Designidéer för ditt insticksalbum

Du kan också utforma insticksalbum med fotofickor på ett kreativt sätt.

Insticksalbum har ett visst antal fotofickor med plats för mellan 100 och 400 foton. Men man har inte alltid tillräckligt många foton för att fylla varenda ficka. Här kommer några kreativa pysseltips på vad du kan fylla dem med istället:

 • Är enhörningar ditt favoritdjur? Fyll då fotofickan med glitter!
 • I shake it off! Små dekorskivor av trä, rasslar när du bläddrar i albumet.
 • Färggladkonfetti piggar upp i födelsedagsalbum och glänsande, hjärtformad konfetti passar perfekt i bröllopsalbum.
 • Limma fast frimärkenpå fotopapper för att få en vintagenörds hjärta att slå snabbare.
 • Minnessaker från viktiga händelser: komplettera albumet inträdesbiljetter och konsertbiljetter som du limmat på fotopapper.

 • Presentpapper, mönstrat silkespapper och marmorerade papper är oftast alldeles för fina för att slänga bort efter första användningen. Låt dem istället ta plats i de tomma fotofickorna.
 • Till och med hobbykartong med utstansade former ger albumet en kärleksfull touch utan någon större ansträngning.
 • Dikter och låttexter som skrivs för hand på mönstrade papper ger uttryck för dina känslor.
 • Och om något inte passar är det lätt att fixa till: små bilder, kan förses med en tunn passepartouten (passepartoutens yttermått ska då motsvara fotofickornas storlek).
 • En egenmålad ram, med ett vykort i blir som en miniatyrmålning (ramens yttermått behöver vara samma som fotofickornas format).
 

Tips: Konfetti, glitter och tunna träskivor skapar ett härligt rasslande ljud när du bläddrar i albumet. Men se till att försluta plastfickorna med bred, genomskinlig tejp så att de inte hamnar överallt i ditt hem.

Ge bort ett fotoalbum med limmade bilder

fotoalbum där bilderna limmas fast, 40 sidor
Blått fotoalbum, 60 sidor
fotoalbum där bilderna limmas fast, 60 sidor
fotoalbum där bilderna limmas fast, 60 sidor

Mormor fyller 80, bästisen gifter sig, brorsan reser till Sydamerika, pappa firar 20 år på firman och det unga grannparet har precis fått barn. Och du har ännu inte kommit på en bra present? Fotoalbum är en personlig gåva som ger glädje i många år eftersom de bevarar våra bästa minnen.

strong>Fotoalbum där bilderna limmas fast ger mycket kreativ frihet eftersom det inte finns någon förbestämd plats för fotona. Väljer du ett sådant album kan du alltså bestämma helt själv vilket format du vill skriva ut fotona i. Dessutom finns det massor av plats bredvid de fastklistrade bilderna där du kan låta kreativiteten flöda för att skapa ett riktigt unikt album. Du kan till exempel komplettera fotona med passande citat och ordspråk som gör minnena ännu mer levande.

Den här typen av fotoalbum har alltid syrafria, blad så att dina foton håller länge. Det är extra viktigt när man klistrar in de sista kopiorna av foton vars negativ har försvunnit. De har dessutom transparenta skyddsblad som förhindrar att fotona fastnar i varandra.

Tips från allaramar.se använd inte klister på fotonas baksida. Då kan det bli svårt att få loss fotona igen utan att skada dem om du någon gång skulle vilja rama in dem istället. Använd istället fotohörn. De gör det enkelt att fästa och ta loss fotona i ditt album utan att skada dem.

Vilken bindning ska man välja?

Rosa fotoalbum med spiralbindning
Rött fotoalbum med spiralbindning
Grått fotoalbum med bokbindning
Vitt fotoalbum med bokbindning

Väljer du ett inbundet fotoalbum med skruvnitar kan du när som helst utöka det genom att sätta in fler blad. Det levereras självklart med en uppsättning sidor men ger dig möjligheten att köpa fler efter behov. Det ger också fördelen att sidor som har blivit slitna kan bytas ut. Ersättningsbladen kommer med skyddsblad och skruvar så att de kan fästas i albumets bindning. Den här typen av album ger dig också chansen att ändra sidordningen och att ta hela sidor från ett album och sätta in dem i ett annat.

Fotona limmas fast i albumet, precis som i spiralalbum Spiralalbumen är moderna och passar perfekt för att skapa en personlig, kreativ utformning, till exempel för Scrapbooking.

Fotoalbum med bokbindning är den absoluta klassikern och den stabila bindningen ger en säker förvaring av dina foton.

Ge bort ett fotoalbum vid födsel eller bröllop

Fotoalbum för födseln, 60 sidor
Fotoalbum för födseln, 60 sidor
Fotoalbum för bröllopsbilder
Fotoalbum för bröllopsbilder

Se hit alla gudföräldrar och bröllopsvittnen! Här kommer ett par tips på fotoalbum som passar perfekt att ge bort i present vid födsel, dop och bröllop. Dessa temabaserade fotoalbum är inget typiskt, entydigt fotoalbum med fotofickor eller för inlimning.

Till exempel är babyalbumet en slags dagbok som inte bara har plats för foton utan också för gratulationskort. Många modeller har dessutom linjerade blad så att de nyblivna föräldrarna kan skriva om bebisens första dagar. Ett babyalbum som fylls i på det viset bevarar inte bara de första minnena efter födseln utan är dessutom en underbar present till mor- och farföräldrar eller till barnets artonde födelsedag.

Designidéer för bröllopsalbum

För dig som älskar spontanitet: Ge gästerna en engångskamera! Då kan de fånga bröllopets stämning och bröllopsalbumet blir ännu personligare. Låt vänner och familj fästa fotona i albumet och komplettera dem med gratulationer, lyckönskningar, citat och anekdoter. Dessa spontana foton blir garanterat unika – precis som er dag.

Berätta er historia! Eller vill du kanske använda bröllopsalbumet för att berätta historian om hur ni blev ett par och er kärlek växte? Utforma er alldeles egna kärlekshistoria med foton och pratbubblor. Det kan bli både fint och roligt.

Scrapbook: ett kreativt fotoalbum

Bli kreativ med scrapbooking

Scrapbooking är em kreativ hobby , som ursprungligen kommer från USA men som har spridit sig ända till oss i norden. Det är både avkopplande och inspirerande. En Scrapbook är ett album som inte bara innehåller foton utan många andra fina utsmyckningar. Fotona kan kompletteras med andra minnessaker som till exempel tågbiljetter, konsertbiljetter, teaterbiljetter och vykort. Du hittar många olika slags tillbehör som gör din Scrapbook ännu personligare. Några exempel är stämplar, spets, vävda eller virkade band, klistermärken, glitter och clear stamps (genomskinliga klistermärken av silikon). Dessa små dekorbitar (det engelska ordet scrap betyder ”rest”, ”urklipp” eller ”bit”) förskönar sidorna och kompletterar fotona med en kort text eller ett fint citat för att på så sätt fördjupa historien som fotot berättar. När du pysslar med scrapbooking kan kreativiteten flöda helt utan gränser.

Nu ställer sig alla DIY- och pysselfantaster den avgörande frågan: Bör jag beställa ett fotoalbum med eller utan skyddsblad om jag vill göra en Scrapbook? Här kommer vårt svar:

Fotoalbum utan skyddsblad

Många fotoalbum kommer med tunna och transparenta skyddsblad som sitter mellan sidorna i varje uppslag. De förhindrar att fotona på ena sidan fastnar på fotona på uppslagets andra sida. Men för scrapbooking är det bättre att välja ett album utan skyddsblad.

Perfekt för Scrapbooking: Fotoalbum utan skyddsblad

Cream Spiralalbum Fun
Petrolgrönt spiralalbum Fun
Mörkblått spiralalbum Fun
Svart spiralalbum Fun

Ge bort ett fotoalbum till en affärspartner

Skjut in företagets logotyp i bildfältet på framsidan

Idag är fotoalbumet huvudsakligen en plats där vi kan dokumenterar vår egen utveckling och våra individuella öden. De innehåller privata foton och förvaras ofta på en hylla eller i en låda. Men redan under 1800-talet lade företag ut offentliga album på sina bord för att presentera företagets historia och innovationer för gäster, affärspartner och investerare.

Ta vara på den här traditionen och ge en mångårig affärspartner ett fotoalbum. Där kan du dokumentera sociala tillställningar som ni har besökt tillsammans och ert samarbetes olika etapper och milstolpar. Välj ett fotoalbum med svarta blad och vita skyddsblad för en extra elegant touch. Tillverkaren Goldbuch tillhandahåller fotoalbum med högkvalitativa bindningar som till exempel äkta läder och jacquardtyg. De är perfekta som gåva till en affärspartner!

Fotoalbum tar vara på våra minnen

Einmalige Schwarz-Weiß-Bilder aufbewahren

„Achte auf deine Erinnerungen. Du kannst sie nicht wiederbeleben“.
Bob Dylan aus Open the door, Homer

Det här citatet från den amerikanska singer-songwritern är en perfekt beskrivning av vårt behov av spara våra minnen. Minnen är grundstenarna som bygger vår identitet. Med ett fotoalbum får de en fysisk skepnad. Men vi bearbetar inte bara vår egen historia , i ett fotoalbum utan också berättelser om vänner och familj. De upplevelser som dröjer sig kvar i minnet formar våra jag.

Minneskort och hårddiskar har förvisso plats för otroligt många foton men de kommer aldrig att kunna ersätta fotoalbum. Album ger dig nämligen möjligheten att förvara dina foton på ett sätt som hyllar deras unika egenskaper och innehåll. Det är en stor glädje att skapa ett kreativt och individuellt fotoalbum och att bläddra igenom dessa minnen med vänner och familj. Det är just det här som gör fotoalbum så speciella. De är som en skattkista för våra minnen.