Kategorier

Stora ramar
Rama in på rätt sätt med XL- och XXL-ramar

Panoramaformat i XXL med en aluminiumram

När du ska rama in en riktigt stor bild finns det vissa aspekter som du bör ha i åtanke. Ett genomtänkt val av ram gör inte bara att du är nöjd länge utan skyddar dessutom tavlan. Gör ett stort, inramat motiv till inredningens mittpunkt – oavsett om du hänger den på väggen eller lutar den mot väggen.

När räknas en ram som stor?

Om motivet är större än 70 x 100 cm behöver man en särskilt stabil ram. Speciellt konsttryck, postrar, filmaffischer och canvastavlor kommer ofta i det här formatet. Hos oss är 70 x 100 cm en standardstorlek. Alla ramar som överskrider 70 x 100 cm klassificerar vi som XL- och XXL-ramar.

Storlekstabell för ramar i XL och XXL

Överraskande tunga – vikten av stora ramar

För att inramningen ska vara stabil kommer bara ramar i XL och XXL av massivt trä eller aluminium på fråga. Plastramar är riktiga lättviktare men tappar snabbt formen i större format vilket gör materialet olämpligt för ramar i den här storleken. Har du fattat tycke för en speciell träprofil? Stora träramar bör ha en bred till mycket bred profil och bestå av massivt trä. Vi rekommenderar följande profilbredder för stora träramar:

Med dessa bredder får du en säker inramning av ditt motiv. En bred eller mycket bred ram i massivt trä är dock också väldigt tung. Så hur ska väggen kunna hålla en sådan tungviktare till ram? Lösningen kallas L-beslag. Till skillnad från mindre, sågtandade vägghängen fästs inte dessa på ramens bakstycke utan skruvas fast på baksidan av alla ramens gerade hörn.

Rätt glas för stora ramar

Tänk på att inramningen inte bara består av motivet och själva ramlisterna utan också av bakstycket och glaset. De har en betydande vikt, så hela ramen kan bli mycket tung – särskilt när det rör sig om stora träramar. Det är inte bara listerna som är tunga, utan också glaset. Ett exempel: en 2 mm tjock glasskiva i formatet A0 väger knappt 5 kilo. Den här vikten belastar både ramens profiler och vägghängena. Därför är det viktigt att minska ramens vikt där det är möjligt. En bra lösning är att välja ett lätt och okrossbart akrylglas för stora format istället för standardglas.

Lätta ramar i stora format

Plastglas (akrylglas) i kombination med en aluminiumram
är det bästa valet för stora format.

Perfekt för bilder i XL och XXL – aluminiumramar

Fastskruvade vinkelbeslag på de gerade hörnen

För en robust inramning i stora format kommer som sagt bara ramar av aluminium och trä på fråga. Om du letar efter en ram med modern utstrålning rekommenderar vi den silvergrå lättmetallen. Aluminiumramar kommer i många olika färger från klassiskt svart och vitt till neutralt grått, till metallglänsande silver, platina och guld, till knalliga färger som gult och grönt. Profilerna hos aluminiumramar är rätlinjiga och utan krusiduller med finishar som sträcker sig från spegelblanka till matta.

Tack vare de stabila, delvist ihåliga konstruktionerna är ramarna i vart fall särskilt robusta och långlivade, även om de är mycket smala och tunna. En del tillverkare förstärker ramarna i stora format ytterligare med hörnbeslag av metall som skruvas fast på de gerade hörnen.

Alla aluminiumramar från Nielsen Design Alla aluminiumramar från Nielsen Design

Måttbeställning av stora ramar

Gillar du stora panoramabilder som den uppe till höger? Du kan säkert gissa att den är inramad i en måttbeställd ram. Även stora tavlor kan komma i speciella format som gör att de inte passar i standardramar. Den maximala storleken för måttbeställning av aluminiumramar är 300 x 300 cm eftersom de längsta längderna som aluminiumlisterna kan tillverkas i är just 3 meter. Just den storleken är ett specialformat i ordets rätta bemärkelse. Vanligtvis finns det nämligen varken glas eller bakstycken i den här storleken, eller så är de svåra att få tag på och dessutom dyra. Kostnaderna för frakt och emballage blir då också väldigt dyra eftersom ramen måste skickas per spedition. Därför tillverkas ramar med en sida på 300 cm i regel bara på förfrågan och pris och frakt måste då beräknas individuellt.

Förresten är det märket DEHA Design som har tillverkat ramen för XXL-panoramatavlan som visas i den här artikeln.

Upptäck måttbeställda aluminiumramar från DEHA Design

Upphängning av stora ramar

Scandic träram i ett sovrum
Avslappnad stil med inramade tavlor lutade mot väggen
Stor ram på en byrå

Man skulle kunna säga att fotoramen är motsatsen till stora ramar eftersom de till och med fås i miniformat. Dessa små släktingar till jätteramarna är betydligt mer mångsidiga eftersom de alltid är utrustade med både vägghängen och bakstöd. De är perfekta att använda för tavelväggar – ett inredningsgrepp som aldrig går ur modet och som kombinerar både stora och små ramar. Men varför är det så vanligt att miniramar hängs på väggen när de stora ramarna oftast inte kan placeras stående? Det är för att de oftast inte har något bakstöd, men det betyder faktiskt inte att det inte finns en annan lösning för en stående placering. Skippa krånglet med hammare nästa gång och satsa istället på att luta ramen mot något. Du kan till exempel placera den ovanpå en byrå tillsammans med en fin blombukett eller fruktkorg, eller ställ inramade tavlor i stort format på golvet och luta dem mot väggen för en avslappnad look. Detta inredningsgrepp är flexibelt och ser kanske lite provisoriskt ut, men det är perfekt om du vill skapa en bohemisk känsla i rummet. Dessutom lättar denna otvingade placering upp stämningen i dagens relativt statiska inredningar som domineras av rätlinjiga och kantiga möbler.

Denna lediga inredningsidé är dock inte idealisk i rum som också används av barn. I sådana fall gör du klokt i att beställa ramen med okrossbart akrylglas – för säkerhets skull. Speglar och ramar med standardglas som inte har fixerats bör därför ställas högre upp, till exempel på en byrå. Då ser du till att inramningarna är utom räckhåll för de små krabaterna och samtidigt hamnar de i ögonhöjd utan att du behöver borra hål i väggen.

Relaterade artiklar