Kategorier

Ramar i trä
De hemtrevliga

Träramar: hemtrevliga, massiva och mycket omtyckta

Ramarnas klassiker, allas favorit och ramen med ”många ansikten”: träramen. Redan sedan ramarnas begynnelse var trämodeller mycket vanliga och omtyckta. I början av 1500-talet tillverkades de ofta av gamla möbler, till exempel av stolsryggar. Även idag är det naturliga materialet trä omtyckt inom arkitektur, bildkonst och konsthantverk såväl som byggmaterial för möbler, golv och ramar. Här får du reda på vad som gör detta material så speciellt och vilka trärammodeller som finns att tillgå.

Träslag för ramar

För tillverkningen av ramar finns det flera olika träslag att tillgå. Mycket populära är ek, nötträd, körsbärsträd och lind. Betsning och lasering kan förfina och anpassa träets utseende men även obearbetat trä kommer ofta till insats. Viktigt är att ta hänsyn till den naturliga trästrukturen, då denna kan skilja sig skarpt från trädslag till trädslag. En ram i bambu uppvisar ett helt annat utseende än en ram i mahogny.

En styrka hos träramen är möjligheten att förändra färgen. En träram kan färgsättas i grönt, blått eller i en individuellt utvald färg. Det sistnämna möjliggörs genom en beställning av en Multicolor-ram. Dessa kan lackeras i en fritt vald RAL-färg.

Trä uppvisar inte bara naturliga form- och färgvarianter. Bearbetningen kan också leda till massiva skillnader. Eftersom trä är lätt att bearbeta kan det utformas på många olika sätt. Det är anledningen till varför trä utgör basen till en av de vackraste ramtyperna: barockramen. Med rätt verktyg låter sig träytan formas och så kan en fin plastisk relief kan arbetas in i träets yta. Denna egenskap utnyttjades framför allt under 1800- och 1900-talet. Ofta lät man förgylla träramarna, framför allt när dessa skulle dekorera en kyrka, vilket var första platsen som erövrades av träramarna.

Träramen Pepper från walther design

Träramen i vintagestil från Frame Design Mende

Varför är träramen så omtyckt?

Trä som rammaterial är väl beprövat. Ramar i massivträ förbättrar rumsklimatet och förhindrar att damm laddar upp sig elektrostatiskt. Dessutom är de extra robusta och deformeras inte så snabbt. Även utseendemässigt har träramen mycket att erbjuda. Ramar i aluminium och plast må vara omtyckta, men den naturliga skönheten som en träram utstrålar är ojämförbar.

Trä låter sig kombineras otroligt väl. Flertalet motiv låter sig ramas in – landskap, porträtt, silhuett eller ett föremål. Även konst låter sig kombineras gränslöst: tryck, akvareller, teckningar och foton eller t.o.m. speglar kan se fantastiska ut i en träram. Men även på utsidan kan en träram kombineras med flertalet material, möbler och inredningsstilar, såväl rustikt som modert eller futuristiskt. Träramen är en riktigt kameleont.

Den som är på bilden, är inte så lätt från ramen.Hans Clarin, skådespelare

Massivträ för ramar

Ramar kan precis som möbler tillverkas i av massivträ. Det innebär dock inte att alla träramar är massiva. En ram i massivträ är en ram som är komplett tillverkad i trä. Endast baksidan och ramglaset är tillverkade i andra material. Idag används även MDF (Medium Density Fiberboard) som inte består av massivträ utan av pressat spån.

MDF-plattor tillverkas genom att olika sorters limbelagda spån pressas i minst tre till fem lager till en stor platta. Och vilka är uppfinnarna? Naturligtvis schweizare. Eller snarare sagt ingenjören Fred Fahrni, som forskade på ETH Zürich på 1930-talet.

Rustikal träram från Goldbuch

Träram med bild från Nielsen

Snabbt växande råmaterial

Eftersom trä är ett naturligt råmaterial och utgör många djurs livsmiljö, är det inte alltid enkelt att välja en träram. Som tur är så finns det träramar tillverkade i snabbt växande trädslag. Det möjliggör ett miljövänligt val som inte behöver kosta skjortan. Dessa ramar ser också mycket tjusiga ut: bambu och gummiträ är två trendiga träsorter för den miljövänliga naturvännen som inte vill ge avkall på utseendet. För dig finns serien ”EcoCare” från Nielsen.

Vad betyder FSC-certifierat trä?

Ramar i trä är inte alla likadana. Råvaran kan härstamma från olika källor. De senaste åren har fokuset framför allt skiftat mot miljövänliga kriterier. Vid sidan av de ovan nämnda modellerna i speciella träslag finns det också ramar som består av vanliga träslag med en s.k. FSC-certificering. Trä med denna certificering härstammar från bevisligt ekologisk odling i ansvarsfullt brukade skogar. Även ramar kan bära ett sånt certifikat. Så kan man utan dåligt samvete rama in vad man håller kärt och samtidigt agera miljövänligt.

Antika träramar

Relaterade artiklar