Kategorier

Pressa och rama in blommor och blad

Vad är ett herbarium?

Vill du torka och bevara fina blommor och växter? En sådan samling av naturens sköna gröna kallas för herbarium. I ditt herbarium kan du konservera blommor och blad och studera dem i detalj. Då kan du när som helst och året runt plocka fram dina bevarade exemplar för att njuta av deras skönhet eller titta noggrannare på dem. Det vore synd om de hamnar i byrålådan och glöms bort. Kanske känner du dig, liksom många andra blomälskare och samlare, manad att presentera dina torkade blommor och blad på ett fint sätt. Här får du viktiga tips på hur du bäst ramar in pressade växter.

Så skapar du ett herbarium

Börja med att befria växterna från damm, smuts och små insekter genom att varsamt borsta av dem med en tunn och mjuk pensel. Sedan är dina blommor och blad redo att pressas i tunga böcker. För att göra detta öppnar du boken, placerar ett läskpapper på uppslaget och arrangerar växterna som du vill pressa dem. Lägg sedan ett till läskpapper ovanpå växterna och stäng försiktigt boken. Det är ännu enklare att pressa växter i en blompress. Du hittar dem ofta till ett bra pris i hobbybutiker. Blompressarna är utrustade med skruvar som du drar åt för att pressa växterna. När du placerar dina blommor och blad i pressen är det viktigt att se efter så att inte de olika växtdelarna ligger på varandra. Se till att ha lite avstånd mellan varje växt. Blompressen eller boken ska sedan helst förvaras på en mörk och varm plats. Ljuset kan nämligen få färgerna att blekna. I mörkret bevarar de däremot sina vackra färger och torkar dessutom snabbare.

Efter ungefär två till tre veckor har de torkat klart. Du kan katalogisera ditt herbarium efter eget tycke, till exempel i bokstavsordning, efter växtfamilj, årstid eller var du plockade dem. Glöm inte att notera datumet och platsen du plockade dem på redan när du pressar växterna och skriv in dem i herbariet. Då vet du alltid vilken blomma som kommer varifrån. De torkade växterna bevaras bäst i ett album eller en samlarpärm.

Dekorera med torkade blommor och växter

Vi vill gärna dela vår fascination för naturen med andra. Så varför inte dekorera dina väggar med torkade blommor och blad? Då kan du njuta av naturens skönhet även inomhus. Med ett fåtal verktyg och material kan du hänga upp vackra växter på väggarna. Vilka blommor du väljer är helt upp till dig. Visa stolt upp ditt arrangemang och din uppskattning för naturen. Oavsett om du väljer färgsprakande höstlöv eller somriga ängsblommor kan du använda dem för att skapa vackra tavlor som passar årstiden.

Inramade blommor är en fin inredningsdetalj.

Rama in dina torkade blommor i en objektram med distanslist

Du kan rama in blommor och blad i en objektram, alltså en ram med distanslist. Det är ett riktigt fint alternativ för att visa upp en bild med torkade blommor. Distanslisten gör det möjligt att rama in flera torkade blommor som också kan arrangeras ovanpå varandra som en bukett utan att ramens glas rör vid växterna. Den praktiska hanteringen gör att det går smidigt att arrangera och kontrollera blomsterkompositionen. Distanslisten har ett djup på 5 till 10 mm så att du kan använda flera material. Om du vill att din blomsterbild ska påminna om ett stilleben kan du skapa en bakgrund genom att drapera och vecka en bit tyg av linne, bomull eller siden. Det är också ett bra underlag att fästa de torkade blommorna på. Ett annat alternativ är att rama in blommorna med en färgad passepartout.

Så hur gör man? Öppna ramen och placera bakstycket så att du bekvämt kan arrangera blomstertavlan på det. Börja med att fästa tyget eller ett pappersark i valfri färg på bakstycket. Sedan arrangerar du blommor och blad på ett sätt som du tycker blir fint och placerar distanslisten och ramen ovanpå för att se hur det ser ut och om du behöver ändra något. Prova dig fram och testa olika kompositioner tills du hittar rätt. Sedan avslutar du med att montera ihop ramen.

Rama in blommor.

Arrangera torkade växter till en blominstallation med ramen Duplexo med dubbla glas

Skapa en svävande installation med en ram med dubbla glas. Istället för ett bakstycke har den här ramen ett till glas vilket gör att det ser ut som att den har en glaspassepartout. Väggens färg och struktur syns igenom – en extraordinär effekt. De torkade blommorna arrangeras mellan de båda glasskivorna som sedan skjuts in i skåror i ramlisterna. Den stabila konstruktionen lämpar sig också för större format. Ramen kommer i svart och vitt.

Om du hellre vill använda en ram med en annan färg kan du välja vilken ram som helst och ersätta bakstycket med en glasskiva och följa instruktionerna ovan. Ramar i vintagestil är särskilt populära när det kommer till att rama in torkade växter.

Torkade blommor i objektram och UniBox från Artvera

UniBox erbjuder liksom en inramning med distanslist möjligheten att rama in växter och andra objekt och material – men med ännu djupare distans.

UniBox är en påbyggnadsats med 5 cm djup som kan användas med alla ramar. Du kan alltså ta en ram du redan har och ge den en ny funktion eller beställ UniBox tillsammans med en ram du gillar ur vårt sortiment. UniBox fixeras på ramen med hjälp av vinkelfästen och skruvar. Det ger gott om plats för tredimensionella föremål. Till exempel kan du placera växterna på en sandbädd och kombinera dem med snäckor eller stenar. Stick ner växterna i sanden och skapa en temabaserad tavla med flera olika souvenirer och växter. Du kan också förse växterna med en liten skylt eller banderoll för märkning. Kanske får du en eller annan idé för en originell present till vänner och familj.

Svävande 3D-ram för att betrakta herbariet från alla vinklar

Arrangera dina torkade blommor och blad mellan de två skivorna och stäng ramen med de medföljande skruvarna. Tack vare den moderna konstruktionen hålls det inramade föremålet, i det här fallet ditt växtarrangemang, exakt på plats. De stabila skivorna är otroligt robusta och slitstarka så du kan till och med använda dem för att rama in tyngre och kantiga föremål utan att de halkar ner. Det betyder att du kan rama in andra fina minnessaker tillsammans med de torkade blommorna. Om du väljer ramen i en mindre eller mellanstor storlek kan du ställa konstverket på bordet och beundra växterna från alla vinklar. Det är inte bara en svävande 3D-ram utan i princip också en 360-gradersram som skulle kunna betraktas som ett slags tittskåp.

Svävande 3D-ram för att betrakta herbariet.

Dekorera med barockramar

Om du älskar glamour föreslår vi att du ramar in dina torkade blommor och blad i en stilfull barockram utan glas och utan bakstycke. Då behöver du skruvkrokar och en rulle genomskinlig nylontråd. För att hålla de torkade växterna på plats fäster du först de små skruvkrokarna på ramens insida med olika avstånd beroende på ramens storlek. Sedan drar du nylontråden kors och tvärs mellan krokarna för att skapa ett nät som du kan fästa växterna i. Nu är du redo att skapa arrangemanget! Du sticker helt enkelt in växterna mellan trådarna så att det ser ut som att de svävar. Den här varianten är särskilt bra om du vill blir klar snabbt.

Herbarium – en utmärkt presentidé

Det finns andra alternativ för att presentera dina torkade blommor och blad än att rama in dem. Du kan till exempel ge bort dem i en passepartout. I vår webbutik hittar du ett brett utbud av färgade passepartouter med individuella utsnitt. Tillsammans med ett färgat ark kan du använda dem för att skapa ett kort med torkade växter. Ta en bit färgad papp i samma storlek som passepartouten och fäst de torkade växterna på den. Sedan limmar du fast den valda passepartouten ovanpå. Det blir ett fint kort som du kan ge till en vän eller skicka per post tillsammans med en personlig hälsning. Särskilt i mörkare nyanser framhäver passepartouten den torkade blommans unika skönhet. Det blir en originell och personlig present som mottagaren kan ha lång glädje av.

Relaterade artiklar