Kategorier

Kilramar för målardukar

Kilramen

KilramKilramen är ett handverktyg för varje konstnär som jobbar med olja eller akryl. Dock är det först när ramen har en uppspänd duk som man märker att det egentligen inte handlar om en typisk ”ram”, utan om ett konstverks grundelement: den uppspända målarduken. Duken existerar faktiskt inte först sen detta århundrade. Redan runt 1400-talet målades de första målningarna på en uppspänd målarduk. Varför målarduken spelar en viktig roll än idag och hur man spänner upp en duk på en kilram, lär du dig här.

Keilrahmen – endast trälister eller mer?

Kilramar är en naturprodukt av gran eller furuLister av trä skapar grundstommen för målningen. Därför måste de också uppfylla vissa krav. Listerna måste vara stabila och samtidigt andningsaktiva för att optimalt kunna understödja det uppspända materialet. Därför räcker de inte att använda sig av enkla trälister från en byggmarknad. Äkta kilramlister tillverkas vanligtvis av furu, gran eller ädelgran. Numera finns också modeller i aluminium.

Det speciella med listerna är tillsågningen av hörnen som bara kan göras med en speciell maskin. Dessa s.k. slitsningar som man finner i änden av varje list gör att hörnen löper ihop perfekt i 90 graders vinkel. Vid större format görs en slitsning i mitten, i vilken ett tvärstag passar. Ett tvärstag är att rekommendera vid en längd från 0,8 till 1,0 meter.

Dessutom finns det olika listprofiler. Standardlisten har oftast ett djup på 2 cm, alltså ett avstånd från väggen på 2 cm. Men det finns också modeller med en smalare eller bredare profil – denna kan varieras utifrån smak och målardukens storlek. Kilramen har fått sitt namn från kilarna som används för att efterspänna en redan spänd duk.

 

 

Kilramar för fotodukar

En uppspänd duk har mer fördelar än att man kan måla den. Den oförväxelbara djupverkan som skapas genom den från väggen upphöjda målarduken är så populär, att man numera kan spänna konst- och fototryck på en kilram. Pricken över i:et får målarduken när den förses med en skuggfogsram.

Uppspänningen

En exakt anvisning hittar du i vårt magasininslag ”bespänna kilramar”.

När grundstommen är redo kan duken spännas på kilramen. Vissa konstnärer målar tyget innan uppspänningen. Det har fördelen att den färdiga målningen kan spännas över hörnen. Så skapas en kontinuierlig bild med motivet synligt på sidorna. De flesta föredrar dock att måla på en spänd duk. Duken kan placeras perfekt på ett staffli. Om man bestämmer sig för alternativ två är det att rekommendera att först efterspänna när målningen är torr, eftersom den kan dra ihop sig något under torkningen.

Det finns flera olika storters tyg att välja mellan. Linne, bomull eller jute i grov eller fin kvalitet. Valet ligger helt och fullt hos konstnären.

Vid uppspänningen kan en s.k. spänntång underlätta. Spänntången gör det möjligt att spänna tyget jämnt och därefter fixera det med häftpistol. Om man behöver spänna mer eller om tyget börjar hänga efter ett tag, kan kilar återskapa spänningen. Dessa sätts in i spår och genom lätt knacking mot kilarna ökar de ramens omfang.

Hur du enkelt spänner upp en målarduk:

Tipps för att strama upp duken

Om målarduken inte är tillräckligt uppspänd och man inte vill använda kilar på en gång, så kan man ta hjälp av en ren och fuktig pensel eller en vanlig sprayflaska. Vät duken försiktigt på baksidan. När duken torkar drar den ihop sig och kan så ge ett perfekt resultat.

 

Relaterade artiklar