Kategorier

Petersburg-upphängning
Som i ett slott...

Det finns flera sätt att smakfullt organisera sina bilder hemma på. Man måste inte vara en kurator för att upptäcka de olika möjligheterna som olika varianter av positionering skapar. Förutom ramar, som man kan använda i liggande eller stående format, galleriskinor och stående fotoramar finns det flera olika sätt att hänga upp sina tavlor på. Ett av de populäraste: Petersburg-upphängning. Men exakt vad är det och hur gör man det hemma på rätt sätt? Här går vi igenom dessa frågor och tar reda på svaren.

Varifrån kommer Petersburg-upphängningen?

Det är inte svårt att gissa varifrån denna speciella sorts bildarrangemang stammar: från Petersburg! Den vackra staden i Ryssland har ett världsbekannt utställningskomplex: Eremitage. Det är ett av de mest kända museerna överhuvudtaget och består av fem byggnader, 350 utställningsrum och därmed även väldigt många väggar, som är fyllda med konst. 2,7 miljoner utställningsföremål smyckar väggarna i dessa kända byggnader. Det är några mer, än de vi har hemma. Trots det kan våra konstverk hemma vara lika mycket värda, och därför har man inspirerats av denna speciella bildordning från dessa ryska utställningsrums tradition. För den petersburgska upphängningen, även kallad salongsupphängning, handlade det under historiens gång framför allt om att imponera genom massan av bilder och de praktfulla ramarna. Varje fristående konstverk var mindre viktigt än dess avstämda och överväldigande intryck.

Petersburgsk upphängning – på rätt sätt

Även idag kan man se och njuta av salongsupphängningen på olika platser. Framför allt i slott presenteras konst ofta på detta sätt. Hemma kan man också kopiera stilen. Det finns flera olika varianter på Petersburg-upphängningens estetiska konventioner från senrenässansen. En petersburgsk hängning kan nästan verka minimalistisk hemma, om man så önskar. I följande text får du veta mer om olika sätt för att organisera dina ramar på väggen till ett estetiskt ensamble.

Det finns förresten inga regler: allt som du gillar är tillåtet! Ramar och målade bilder samt foton i alla färger, former och storlekar kan användas. Oavsett om det handlar om spända dukar eller inramade bilder i ramar av trä, aluminum, plast eller ramlösa bildhållare – allt finner sin plats i Petersburg-upphängningen.

Den osynliga linjen – kantupphängningen

När man bestämmer sig för en något fylligare väggestaltning, mer mer än en bild, är frågan hur man organiserar dessa bilder. Här kan en osynlig hjälplinje som man kan orientera sig efter vara till hands. Denna hjälplinje kan också ligga horisontalt, när det handlar om en smal vägg. Man kan även använda lite maskeringstejp eller ett snöre för att skapa en orienteringspunkt. Utifrån denna linje kan man orientera sig för att skapa flera olika sorters petersburgska upphängningar:

 • Linjen kan vara mittpunkt:
  Denna variant är framför allt populär att använda för bilder som är lika stora, men kan även användas för bilder i olika storlekar. Positioneringen påminner om ett hjärtslag på ett EKG eller om en vågliknande avbildning av en röst eller ett ljud.
 • Linjen kan vara ett understreck:
  Bilderna monteras med den undre kanten mot hjälplinjen, så att de är täta nere och uppe, i förekommande fall, slutar på olika höjder, när det handlar om olika stora ramar.
 • Som övre kant:
  Det understreckets omvända princip. Den övre bildkanten bildar så en inbillad fortlöpande linje.
 • I raster:
  Man kan också använda mer än en hjälplinje på väggen. T.ex. för rasterupphängningen: när alla bilder har samma storlek. Denna sorts upphängning är något striktare och verkar inte så fri och blandad som många andra varianter på salongsupphängningen. Här måste man vara noga vid upphängningen.
 • Utan hjälplinje:
  Så kan man också hänga bilder på väggen. När man inte har lust med stränga arrangemang, kan man bara höfta vi upphängningen. T.ex. kan man föreställa sig en stor cirkel på väggen och hänga bilderna i den. Här rekommenderas att man lägger ut kombinationen på golvet för att få ett intryck av helheten innan man borrar någa hål.

Sorteringen

Placeringen av den petersburgska upphängningen kan vara en vansklig angelägenhet. Med ett par tips blir det barnsligt lätt att hänga upp ramar och bilder. Som ovan nämnt rekommenderas att man använder maskeringstejp för att kunna föreställa sig hjälplinjen. När man har hängt upp ramarna tas tejpen bort och allting hänger på rätt plats. Om man är väldigt osäker, kan man t.ex. använda gamla tidningar och klippa ut dessa i samma storlekar som ramarna som ska hängas upp. Urklippen man man lätt klistra fast på väggen med tejp i de önskade kombinationerna och bedömma hur den totala bilden kommer att se ut senare.

Petersburg-upphängning to go

När man gärna vill ta hem estetiken hos den peterburgska upphängningen men inte har kreativitet eller lust nog att skapa sitt eget arrangemang och spika, borra och hänga, finns det en annan lösning. Färdiga sets från märket multiframes! Vägg-gallerierna från detta märke i samma stil som Petersburg-upphängningen finns i olika storlekar samt i olika arrangemang och många olika färger.  Collage-seten levereras med ett mini-vattenpass och en monteringsschablon som återger positioneringen 1:1, för att hjälpa dig få upp collaget på väggen. Tack vare det medföljande vattenpasset är det barnsligt lätt att spika upp hängaren bekvämt och på rätt plats. Med dessa set kan man vara säker på att man får en smakfull komposition på väggen.

Vid den petersburgska upphängningen hängs inte ramarna slumpmässigt i bunt på väggen, snarare förs de samman till en estetisk helhet på väggen. Med hänsyn till aktuella bostads- och inredningstrends har märkert Döhnert förenat ett antal ramar till tilltalande kompositioner genom  salongsupphängning. Dessa kan också skapa ett harmoniskt och tilltalande arrangemang hemma hos dig. Alla ramar i väggalleriet från märkert Döhnert är inte bara vackra, utan tillverkas även i Tyskland. Så får våra kunder inte bara professionellt arrangerade ramar, utan även produkter i hög kvalité.

Tips: När man väljer samma bild- och passepartoutstorlek gäller för många ramar och bilder att man får en balanserad helhetsbild, som inte är för ansträngande för ögat. Även regelbundna avstånd kan vara till hjälp för en lyckad upphängning.

Väggallerier med schablon från märket multiframes

Relaterade artiklar