Kategorier

Så spänner du duk på kilram

Kilramar – en guide för alla!

Printa guide En kilram är en träkonstruktion på vilken man spänner duk. Vanligtvis består ramen av fyra lister. Vid storlekar på 60x90 cm och uppåt, rekommenderas du att använda dig av en tvärslå. Tvärslån ger stabilitet till duken när det kommer till kilramar med långa lister.

De små träkilarna har skänkt kilramen sitt namn. Genom att slå in kilarna kan du spänna duken ordentligt över ramen. Om duken med tiden förlorar sin spänning, är det enkelt att justera detta genom att slå in kilarna lite mer.

Guide: så spänner du duk på kilram

1. Detta behöver du

Detta behöver duEn hammare, en bit trä, en häftpistol och en skalpell. Om du väljer en gummihammare behöver du inte en bit trä. Ha alla verktyg redo, så att du kan spänna din duk utan avbrott.

2. Sätt ihop kilramen

Sätt ihop kilramenFörst måste du sätta ihop listerna. Måtta med ögat och försök sätta ihop listerna i rät vinkel. Ta hjälp av hammaren om du behöver. Med hammaren kan du försiktigt slå på listerna för att de ska fästa i varandra. Se till att du har alla lister vända åt samma håll. Om listerna är länge än 80-90 cm rekommenderas en tvärslå som stöd. Det ökar kilramens stabilitet.
3. Kontrollera vinkel

Kontrollera vinkelKontrollera att hörnens vinkel är rät genom att placera kilramen mot hörnet av ett bord. Om kilramens vinkel är densamma som bordets kan du börja spänna duken. Ett annat sätt att kontrollera rät vinkel är att mäta kilramen diagonalt åt båda hållen. Om avståndet är detsamma är vinkeln rät. Se till att ha rät vinkel innan du börjar spänna duken.

4. Placera ut duken

Rulla ut dukenFör att kunna spänna duken till kilramen, rulla först ut den på en jämn och ren yta med motivet nedåt. Du kan även skydda bilden genom att lägga ett tyg under duken. Placera kilramen i mitten över duken, med den förhöjda sidan nedåt.

5. Häfta fast duken till kilramen

Vik duken om kilramenAnvänd häftpistolen för att fästa duken till kilramen. Början med att häfta ett stift i mitten på varje sida. Släta sedan ut rynkor i duken. Fortsätt därefter att häfta fast duken runt hela ramen. Spänn ut duken något medan du fäster den.

6. Beskär försiktigt hörnen

Beskär hörnenFör bättre passform beskärs hörnen, vik in sidorna och häfta fast dem. Det gör att hörnen ser fina ut och det stärker duken.

Gör klart

7. Skär bort överflödig duk

Du kan antingen använda dig av skalpellen eller en sax. Skär/klipp längst med en lång linjal eller en list.

8. Slå in kilarna

Stoppa in kilarna och slå in dem med hammare. Detta gör att listerna trycks isär och duken blir fin och spänd. Vid behov kan du sträcka duken igen efter några år med hjälp av kilarna.

Video: så spänner du duk på kilram

Hur man spänner en duk på kilram kan du även se i den här YouTube-videon.