Kategorier

Kilramar för tavelduk

Kilramar – strukturen som bär målarduken

Har du en akryl- eller oljemålning, eller kanske ett tryck på canvas, som du vill hänga upp på väggen? Då behöver du först spänna upp duken på en kilram, eller spännram som den också kallas. Bara då kan du hänga upp tavlan – med eller utan ram. Kilramar är alltså inga klassiska ramar som man ramar in en tavla med utan den bärande strukturen under målarduken. Här kan du läsa mer om fördelarna med kilramar och hur du spänner målarduken på rätt sätt.

Upptäck alla spännramar nu

Konstverket skapas på kilramen

Kilramen är den bärande strukturen i en tavla på målarduk Den är enkel att montera och gör det möjligt att hänga upp konstverket utan att rama in det. För konstnären har kilramen dessutom en viktig betydelse eftersom tavlans hela skapelse ofta sker på kilramen:

  1. Konstnären spänner den omålade duken på kilramen.
  2. Sedan grundmålas duken med en blandning av gips och krita (gesso).
  3. Nu kan skapandeprocessen ske och ett konstverk uppstår.
  4. Avslutningsvis applicerar konstnären ett lager fernissa för att skydda målningen.

Kilramen är alltså en viktig del i grundutrustningen för alla som vill måla tavlor i akryl eller olja.

Förresten hittar du också färdiga kilramar med målarduk i vår webbshop – till och med för måttbeställning. Dessa dukar är redan grundmålade så du behöver inte köpa gesso.

En tavla som målas på kilram.

Detta består en kilram av

En byggsats för kilram innehåller bara ett fåtal beståndsdelar. Grundstrukturen består alltid av fyra trälister (som också kallas skänklar) som vanligtvis är tillverkade av granträ eller furu, men ibland även av ek. Listerna sätts ihop med hjälp av det praktiska systemet med tappar och urtag. För större kilramar medföljer också tvärslåar som ger extra stabilitet. Om ramen behöver en tvärslå sätts den vågrätt mellan listerna medan ännu större spännramar behöver fler tvärslåar i ett kors eller ett dubbelkors.

Små träkilar, som ger kilramen dess namn, slås in med hammare på insidan av ramen – dels för att ramen ska behålla formen och dels för att spänna duken. Därför är det sista steget är man monterar en kilram att slå in spännkilarna, efter att duken redan har fästs. Du behöver inte limma eller spika – varken för att montera ihop ramen eller för att spänna upp duken. Och det är också bra, för lim kan innehålla syra som kan skada både ramen och tavlan på sikt.

Vilka andra fördelar finns med att montera utan spikar och lim?

  1. Kilramens lister är enkla att ta isär och byta ut.
  2. Du kan när som helst slå in kilen djupare i listerna för att spänna duken i efterhand.
  3. Canvasduken fästs på listerna med hjälp av en häftapparat. För att avmontera duken tar du enklast bort klamrarna med en klammerborttagare.

Tack vare monteringssystemet med tappar och urtag består spännramen av ett fåtal delar som enkelt kan tas isär och bytas ut.

En hammare är det enda verktyget som behövs för att montera en kilram.

Bygga egen spännram eller köpa?

Eftersom trälisterna utgör tavlans struktur bör de ha vissa egenskaper. De ska vara stabila men inte styva – barrträ är ett perfekt material eftersom den höga andelen kåda gör listerna mjukare och därmed enklare att montera. För att ramen ska vara stabil rekommenderar vi lister av massivt trä, inte blandträ. Undvik i vart fall MDF.

Något som utmärker kilramens lister är de gerade hörnen. Särskilda maskiner, så kallade kilramsfräsar, fräser tappar och urtag i listernas ändar. Det gör att listerna passar perfekt i varandra i 90-graders vinkel och sitter på plats utan att du behöver limma eller spika. Ramtillverkarna stabiliserar längre lister och större format med en eller flera tvärslåar som antingen sitter vågrätt tvärs över listerna eller i ett kors eller dubbelkors. Tvärslåarna skjuts också in i listerna som kommer med färdiga urtag.

En annan fördel med maskintillverkade kilramslister är den speciella profilen med en rundad ytterkant. Detta är en viktig detalj eftersom målarduken kommer att fästas runt kanten och spännas. Ju rundare ytterkanten är, desto mindre skarp blir kanten där målarduken viker sig vilket minskar risken för att färgen spricker eller smular på akryl- och oljemålningar.

En fabrikstillverkad kilram är lätt att sätta ihop.

Sist men inte minst har alla spännramslister från våra leverantörer en standardprofil som för mindre format (till exempel kilramar på 40 x 50 cm) är mellan 1,8 och 2 centimeter hög och mellan 4 och 4,2 centimeter bred. Kilramar för större målardukar (t.ex. kilramar på 120 x 80 cm) är både högre och bredare. De passar alltså för målardukar i alla standardformat vilket gör att du snabbt och enkelt hittar rätt spännram i rätt storlek.

Självklart kan du också bygga dina egna kilramar. Men de maskintillverkade kilramarna är ofta billigare, enklare att montera och lättare att byta ut vid behov. Våra leverantörer känner sina kunders behov tack vare sin långa erfarenhet och därför är deras produkter också de bästa som finns på marknaden. Har du en canvas i specialformat? Du behöver ändå inte åka till byggvaruhuset för att hitta lämpliga lister och kånka hem dem för att sedan krångla med lim och spikar.

Hos oss kan du nämligen måttbeställa kilramar för målardukar i specialformat. Våra leverantörer tillverkar listerna åt dig exakt på millimetern.

När började man använda kilramar?

Vi kan bara föreställa oss hur revolutionerande kilramarna var när uppfanns … Under medeltiden och fram till renässansen var det framför allt kyrkan och adeln som beställde målningar för att smycka kyrkor och residenser med sakral konst. Målningarna gjordes direkt på väggarna som freskomålningar eller på trätavlor för altare. Många konstnärer från denna epok är fortfarande okända och för oss namnlösa. Istället för konstnärens namn är det uppdragsgivarens namn som har bevarats.

Detta ändrades dock under renässansen när trälister för textilmedium började användas. Dessa trästrukturer påminde väldigt mycket om dagens kilramar med skillnaden att ramarna spikades istället för att skjutas ihop. När de började användas förvandlades konstvärlden. Konsten var nämligen inte längre bara något för väggar och tunga trätavlor vid altaret utan de blev ”mobila”. Konstnärerna kunde nu bära sina tavlor och sälja dem på olika platser, vilket gjorde att de steg för steg trädde ut ur anonymitetens skugga och stolt började signera konstverken med sina namn (tänk till exempel på Albrecht Dürers berömda signatur AD).

Från ateljén och ut i världen: kilramen gjorde konsten mobil

Från renässansen var konstnärerna alltså inte bara målare som utförde uppdrag utan kunde framhäva sig som genier samtidigt som de blev självständiga affärsmän med verkstäder och anställda (Raffael och Michelangelo är några välkända exempel). Under 1900-talet uppstod slutligen, antagligen i dagens Frankrike och Nederländerna, kilramen med urtag och tappar – i exakt samma form som de har än idag. Spännramen underlättade konsthandeln eftersom man nu till och med kunde ta bort målarduken från strukturen och rulla ihop den. Dessutom är kilramslisterna mer kompakta än de trästrukturer som tidigare spikats ihop till bärande ramar. Denna utveckling exemplifieras tydligt med Canalettos vedutamålningar av italienska städer och landskap som var mycket populära under den här tiden. Den venetianska konstnärens tavlor bredde ut sig i hela Europa.

Jag har en kilram utan canvas – hur gör jag?

Om du redan har lister och spännkilar plus eventuella tvärslåar hemma men inte vet hur du monterar dem kan du ta en titt på vår video.

Du kan också läsa vår artikel ”Montera kilramar” där vi förklarar hur du gör steg för steg.

Sedan är det dags att spänna upp canvasduken på spännramen. Ta en titt i vårt videotek för att se en praktisk video där våra experter förklarar och visar hur du gör för att få upp duken på ramen. Vill du hellre läsa instruktionerna för hur man gör? I vårt magasin hittar du svaren på alla dina frågor.

Vi på AllaRamar.se önskar dig mycket nöje!

Relaterade artiklar